A kosarad üres

Kosárban 0 tétel

Hólánc

Hólánc információk, hasznos tanácsok

 

A téli közlekedésre legjobban megelőzéssel tudunk felkészülni. A hóval, jéggel vívott küzdelem fontos eleme a hólánc, éljünk vele. A téli sportok kedvelőinek kifejezetten hasznos egy hólánc szett beszerzése. A KRESZ szerint hazánkban hóláncokat csak havas, jeges úton szabad használni, maximálisan 50 km/h sebességgel. A „Hólánc használata kötelező” KRESZ-tábla azt jelenti, hogy lennie kell az autóban ilyen felszerelésnek, annak használatát azonban a pillanatnyi útviszonyok teszik szükségessé. Az adott területen a közutak kezelői ezt ellenőrizhetik is. Ha ez a tábla egy határátkelőhelyen van elhelyezve, akkor a határt csak hólánc birtokában léphetjük át. A legtöbb európai országban szintén a táblával jelzett szakaszokon kötelező felszerelni láncainkat, ám hó nélküli területen zakatolva a láncokkal, komoly büntetésre számíthatunk. Ügyeljünk a megfelelő méret kiválasztására, és minden esetben próbáljuk fel a láncokat még az „éles bevetés” előtt. A kerékméretek különbözhetnek a gyártótól, életkortól, kerék dőlésszögétől függően, ennyi pedig elég, hogy ellehetetlenítse a felszerelést. A hólánc hosszú évekig szolgál minket és egy jó minőségű, könnyen felszerelhető verzióval sokkal könnyebb az élet. 

 

A megfelelő Snowdrive, Autosock hólánc méret kiválasztására, használja keresőnket:

 

Hólánc keresés gumiméret alapján >>

 

Amennyiben bizonytalan a rendeléssel kapcsolatban, kérje segítségünket a +36-20-9821717-es telefonszámon, vagy az info@csomagtartobox.hu e-mail címen a pontos gumiabroncs méret megadásával.

 

Téli közlekedésre, téligumi és hólánc használatára vonatkozó szabályok :

Európa hozzánk legközelebb eső havas országainak téli közlekedési szabályairól tájékozódhatnak itt ügyfeleink.

Összegyűjtöttük, hogy milyen előírások vonatkoznak a téligumi és a hólánc használatára.

Téli külföldi utazás előtt állóknak, vagy hazánkon kívüli munkavállalóknak érdemes tájékozódni.

 

MAGYARORSZÁG

Hazánkban még nem vezették be a kötelező téligumi használatot, azonban a biztonságos közlekedés miatt mindenkinek ajánlott. 

A téli időjárási és útviszonyok függvényében a közútkezelő kihelyezheti a „Hólánc használata kötelező” táblát. A táblával jelölt útszakaszon csak olyan járművel szabad közlekedni, melynek legalább a hajtott tengelyén lévő gumiabroncsokon hólánc van. 

Hazánkban a szöges abroncsok használata közúton tilos.

AUSZTRIA

November 1-től április 15-ig kötelező a téligumik használata az ország egész területén. A gumiknak legalább 4 mm profilmélységgel kell rendelkezniük. A jogszabály szerint, ha az időjárási viszonyok szükségessé teszik  (egybefüggő hó vagy jég az úton), a hólánc használata is kötelező, ezért ha Ausztriába indulnak legyen hólánc is a csomagtartóban!

CSEHORSZÁG

November 1-től április 30-ig a 3,5 tonna össztömegnél nagyobb járművek esetén, legalább a hajtott tengelyen kötelező a legalább 6 mm profilmélységű téligumi használata azokon az útszakaszokon, amelyeken ezt táblával jelzik. 

A hólánc használata a táblákkal jelölt szakaszokon kötelező.

FRANCIAORSZÁG

Általánosan nem kötelező a téligumi használata, a profilmélységnek azonban el kell érnie a 3,5 mm-t. 

A hólánc használata a táblákkal jelzett szakaszokon kötelező.

HORVÁTORSZÁG

November eleje és április vége között számítani kell a téligumi szükségességére Horvátországban, melynek a profilmélysége legalább 4 mm legyen. Jeges útviszonyok vagy 5 cm-nél nagyobb hó esetén kötelező az autóban hóláncot és hólapátot tartani. Téli útviszonyok között kötelező legalább a hajtott tengelyen a téli vagy négyévszakos gumiabroncsok használata. 

A hegyekben a táblával jelzett szakaszokon kérik a hólánc használatát.

LENGYELORSZÁG

A téli gumiabroncs használata javasolt, a hegyekben legyen nálunk hólánc.

LUXEMBURG

Ajánlott a téligumi használata. Figyelem: tilos a vegyes felszerelés (pl. elöl téli-, hátul nyárigumi) használata.

NÉMETORSZÁG

Kötelező előírás nincs, viszont aki havas-jeges úton nyárigumival közlekedik, balesetet okoz vagy a forgalmat akadályozza, súlyos pénzbüntetésre számíthat. Teherautók és autóbuszok esetében elegendő csak a meghajtott tengelyre téligumikat felszerelni.

A hólánc használatát táblák szabályozzák.

OLASZORSZÁG

Olaszországban nem egységes a szabályozás, hiszen különböző éghajlati viszonyok jellemzik. Az északi területeken a sípályákhoz vezető hegyi utakra síszezonban előírás a téligumi használata. A hóláncok használatát táblák szabályozzák. A francia határ közelében október 1-től április 15-ig kötelező a téligumi, sőt sokszor a hólánc is.

SZLOVÁKIA

Személyautók esetében nincs dátumhoz kötve, viszont ha az utat összefüggő hó-vagy jégréteg borítja kötelező mind a négy keréken legalább 4 mm profilmélységű téligumi használata. Teherautók és autóbuszok számára november 15-től március 31-ig legalább a hajtott tengelyre téligumi felszerelése kötelező. 

A hegyekbe ne induljanak el hólánc nélkül.

SZLOVÉNIA

November 15-től március 31-ig kötelező a téligumik használata, ebből azonban elég kettő is. 5 cm-nél nagyobb hó esetén kötelező a hólánc is, ezt már a határon is ellenőrizhetik.

ROMÁNIA

Hólánc használata kötelező

November1-től március 31-ig kötelező a téligumik használata. 

A hegyekbe vigyenek magukkal hóláncot is.

Title Text
Nem lépek be.